Nový zásahový automobil Renault Master

Obec Starý Jičín pořídila pro jednotku sboru dobrovolných hasičů v Janovicích nový dopravní automobil Renault Master. Vůz obci dodala firma MotoTruck CZ. Nákup vozidla byl financován z prostředků Ministerstva vnitra, Moravskoslezského kraje a obce Starý Jičín.

Devítimístný automobil je poháněn vznětovým čtyřválcem 2,3 dCi o výkonu 120 kW, převodovka je šestistupňová, manuální. Agregát splňuje emisní normu Euro 6, poháněna je zadní náprava vozu. Celková hmotnost vozidla je 4500 kg. Technické vybavení vozidla umožňuje transport nejen 9 osob, ale i požárního vybavení, které je od prostoru posádky odděleno parotěsnou přepážkou.

Dopravní automobil díky svým rozměrům umožňuje přepravovat více požárního vybavení a jednotka se nyní stává akceschopnější. Rovněž vozidlo bude sloužit pro přepravu členů jednotky při reprezentaci obce v požárním sportu. Do půli května docházelo k zácviku jednotky, zejména pak k zácviku řidičů.

Nový dopravní automobil Renault Master nahradil starší vozidlo Ford Transit, který bude nyní sloužit pro SDH Petřkovice. Tímto automobilem byla dokončena obměna všech zásahových vozidel jednotek požární ochrany okrsku Starý Jičín.

Požehnání a slavnostní uvedení do provozu proběhlo 5. 11. 2023 za přítomnosti představitelů obce Starý Jičín a reprezentantů okolních sborů okrsku. Slavnostního aktu se ujal otec Zdeněk Šimíček. Po ceremoniálu byla možnost si vozidlo detailně prohlédnout a následně se pohostit. Jednotka sboru dobrovolných hasičů v Janovicích tímto děkuje všem, kteří se podíleli na financování a zhotovení projektu.

www.rajce.idnes.cz/hasicijanovice/album/slavnostni-sveceni-noveho-zasahoveho-automobilu